CARBONDALE BRANCH LIBRARY

PROGRAM A NEW 14,000 SF BRANCH LIBRARY IS SET WITHIN A RESIDENTIAL NEIGHBORHOOD ADJACENT TO A 1920'S HISTORIC HIGH SCHOOL. THE OPEN QUAD FORMED BETWEEN THE HIGH SCHOOL AND THE NEW LIBRARY ALLOWS THE LIBRARY TO ENGAGE VIEWS OF MT. SOPRIS, ARGUABLY ONE OF COLORADO'S MOST DRAMATIC PEAKS, RISING 12,000 FT. ABOVE THE CRYSTAL RIVER VALLEY FLOOR.

CONCEPT "OF CARBONDALE, NOT IN CARBONDALE" WAS THE TEAM'S STATEMENT OF INTENT IN ACHIEVING A MEANINGFUL, ORGANIC CONNECTION TO THE COMMUNITY AS WELL AS AN INTERCONNECTION TO THE SITE THAT WOULD INFORM THE ARCHITECTURE'S MAKING. CARBONDALE WAS VOTED AMONG THE "THE FIFTY NEXT GREAT TOWNS" IN THE UNITED STATES IN 2008 BY NATIONAL GEOGRAPHIC AND IS HOME TO AN ECLECTIC MIX OF ARTISTS, ARCHITECTS, FOODIES, ENVIRONMENTALISTS AND RECREATIONISTS. THE DESIGN TEAM RESEARCHED THIS HISTORY IN DEPTH TO LAY THE GROUNDWORK FOR WORKING IN THIS EXCEPTIONAL SETTING.

PROCESS BORROWING FROM LAWRENCE HALPERIN'S 60'S ERA OUTREACH EFFORTS IN BERKELEY, CA, THE TEAM DEVELOPED A TAKE PART! SERIES OF OPEN HOUSE, MEET AND GREET SESSIONS WITH THE COMMUNITY. THE PUBLIC MET WITH THE DESIGNERS INFORMALLY AND COMMENTED ON ASPECTS OF DESIGN AT A SERIES OF FIVE TABLES ORGANIZED BY SUBJECT; LANDSCAPE, ARCHITECTURE, SUSTAINABILITY, THE LIBRARY PROGRAM AND ENTITLEMENTS. INITIAL FEEDBACK SUGGESTED STRONG SUPPORT FOR LANDSCAPE 'GREEN WALLS' AND PUBLIC OUTDOOR SPACE, WITH LESS ENTHUSIASM EXPRESSED FOR CONVENTIONAL ARCHITECTURAL IMAGERY. 'ILLUSTRATIONS', AS A TECHNIQUE OF REPRESENTATION, PROVED MOST EFFECTIVE IN COMMUNICATING DESIGN INTENT.

A 'CALL FOR ENTRIES' FROM REGIONAL ARTISTS AND ARTISANS TO PARTICIPATE AND COLLABORATE WITH THE DESIGN TEAM ON SECURITY GATES, FURNITURE, LIGHT FIXTURES AND COLUMN SURROUNDS ALSO BROUGHT COMMUNITY ARTS INVOLVEMENT TO THE PROJECT AND ENABLED THE COMMUNITY TO FEEL THAT THEIR FINGERPRINTS WERE ON THE PROJECT.

RESOLUTION THE BUILDING AS A WHOLE TRANSITIONS FROM A RESIDENTIAL SCALE BUILDING AT THE NORTH TO A CIVIC SCALE PRESENCE AT THE SOUTH QUAD. GREEN SITE WALLS AT THE MARGINS 'GROW' THE ARCHITECTURE. GENEROUS OUTDOOR SOCIAL SPACES INCLUDE A CONTINUOUS NORTH PORCH ALONG SOPRIS AVENUE, A READING PORCH AT THE QUAD, AN OUTDOOR COMMUNITY TABLE AND PUBLIC BLACKBOARD AT THE NE CORNER OF THE SITE.

CIRCULATION WAS DEVELOPED WITH THE IDEA OF A CHOREOGRAPHED MEANDERING THAT ALLOWS THE EXPERIENCE OF MT. SOPRIS TO BE SLOWLY REVEALED THROUGH A FIELD OF ARCHITECTURAL ENCOUNTERS. THIS PURPOSEFUL SLOWNESS IS ALSO SUPPORTIVE OF THE LIBRARY EXPERIENCE WHICH RELIES ON SERENDIPITOUS ENCOUNTERS WITH OTHER LIBRARY MATERIALS AND PATRONS, BOTH INSIDE AND OUTSIDE OF THE ENVELOPE.

THE NORTH PORCH LIGHT WELL AND CHANNEL GLASS SCREEN ALLOW SOUTH LIGHT TO ANIMATE THE NORTH SIDE ARCADED ENTRY. THIS DAY-LIGHTING EFFECT FORMS THE REPRESENTATIONAL CONTENT OF THE PUBLIC FACE OF THE LIBRARY AND IS INTENDED TO SEDUCE.

 

RESIDENTIAL

ALTA SKI HOUSE
UR.2 HOUSE
MEADOWOOD HOUSE
INSIDE-OUT HOUSE
HORIZON HOUSE
GUEST HOUSE
BLUE MOON RANCH
NEAR FAR HOUSE

ADU

PUBLIC

PITKIN COUNTY LIBRARY
CARBONDALE LIBRARY
WAGNER PARK
RED BRICK ARTS CENTER
street FURNITURE

MULTI FAMILY / MIXED USE

LIVE-WORK
SUN MICROSYSTEMS
ABC ECOLOFTS
Aces housing

 

 

CONTACT
PROFILE
PRESS
NEWS
PROJECTS