horizon house

Project: 2,700SF Single family Residence.

Location: Missouri Heights, Colorado

Owner: JD Sturgill and Sylvia Wendrow

Structural Engineer: KL&A of Colorado

Contractor: TBD

Program: An affordable home for a retired couple, the clients requested wheel chair accessibility, all available solar technologies, (PV, Solar hot water, passive space heating), and ICF (insulated concrete form) wall construction.

Site: An open, gently sloping sage meadow with expansive views of the Rocky Mountains. A high mountain desert ecosystem, the site is arid windy and alternately extremely hot, cold or temperate.

Concept: The house is an articulation of architectural topographies or horizons derived from a consideration of climatic processes on site. An elaborately stratified ceiling hierarchy seeks to create a topography of thermal conditions, daylighting conditions, and spatial definitions of rooms, all played against a uniform floor plane. The fluctuation of levels that occurs in the ceiling space creates daily topographies of shifting daylight, passive heat, and natural ventilation, in addition to the ubiquitous, wallpaper-like presence of the 'view horizon' shown below. The floor plane is uniform not only to accommodate an 'easy living' program, but also to acknowledge the primacy of horizontal extensions of interior settings, vis-a-vis walled spatial definitions.

Technology: The house is further animated through various adjustments to the envelope and requires a degree of owner interaction: automated blinds, hand operated exterior louvers/vents, and thermostatically controlled window operation liberally mix new and vernacular technologies. Vernacular: The house seeks to integrate and openly express current technologies within a simple formal vocabulary of shed, flat and parapeted roofs. It is an aesthetic of easy and honest accommodation.

Construction Structure: ICF wall system, slab-on-grade floor, framed ceiling construction. Weathering steel header beam and columns. Cladding: gray-green stucco siding, standing seam galvalume roofing, cedar rain screen siding. Finishes: floors: stained concrete. ceilings: plywood decking over paralam beams, plywood panels, drywall. cabinetry: vertical grain douglas fir. bathrooms: back painted glass panels/ w/ flush stainless steel plates. Project and Site Size 2,700 sq ft on 3.2 acres Cost of Construction Estimated $200/ sq ft Project Goals The client is a retired civil engineer and requested state of the art 'green' mechanical systems - grid tied photovoltaics, solar hot water, back-up electrical generation, HRV ventilation system, and solar modulated radiant floor slabs. Several mechanical engineers were engaged to model energy use on EN10 software. Optimized solar/thermal performance was rigorously sought in the 'ideal' passive balance of slab depth, south overhang dimension and glass area.

AIA Colorado West Citation Award 2008

 

RESIDENTIAL

ALTA SKI HOUSE
UR.2 HOUSE
MEADOWOOD HOUSE
INSIDE-OUT HOUSE
HORIZON HOUSE
GUEST HOUSE
BLUE MOON RANCH
NEAR FAR HOUSE

ADU

PUBLIC

PITKIN COUNTY LIBRARY
CARBONDALE LIBRARY
WAGNER PARK
RED BRICK ARTS CENTER
street FURNITURE

MULTI FAMILY / MIXED USE

LIVE-WORK
SUN MICROSYSTEMS
ABC ECOLOFTS
Aces housing

 

 

CONTACT
PROFILE
PRESS
NEWS
PROJECTS