meadowood

program: Single family residence for a young family with four growing boys on a north facing hillside.

Size: 6,200 sf.

Location: Meadowood Subdivision, Pitkin County, Colorado

Structure: Steel. Wood truss roof and floor system. SIPS panels, slab-on-grade and basement.

skin: parklex resin rain screen, sandblasted lucite, synthetic stucco, irrigated green wall, woven wire fabric.

scope of work: near total demolition of an existing wood frame structure on a single family home site, a two story fireplace was 'renovated' and repurposed in the new construction. (reference rotated firebox in plan). significant site development and landscaping was included in the scope of work.

concept:  the articulation of architectural settings within a specific landscape requires the mutual codependence and reliance of each discipline for their reciprocal definition. understood this way, architecture is not an autonomous object, but tied to specific elaborations of the landscape working in concert with natural effects that are constructed, found and made available by the site. nature is put to work.

with meadowood house, landscape and architecture are elaborated together, with multiple and various natural and constructed encounters between a mountainous sloping site and the typical public and private settings found in a single-family house.
generally speaking, the public areas of the house, living room, dining room and den, derive from outdoor settings that appear to move from the exterior and are captured by the interior. photography of the residence 'in toto' is impossible, rendering only partial views as the house is cut into the hillside to the south and appears to hover into the distant views of the horizon toward the north. this partial and 'picturesque' relationship of the architecture to the landscape is realized most clearly from interior photographs. each setting is completed via an almost surreal saturation of the exterior landscape from the major, public rooms of the house.

formal resolution: program elements pinwheel across, on and into the site. the sunken courtyard is the most figural element, de-emphasizing the architecture as object |figure. the circulation pattern created invites a certain meandering across diagonals from inside to out and back again. the elevations are create via a material dialogue of rough|smooth arrayed as a topography.

aia west 2009 merit award

 

RESIDENTIAL

ALTA SKI HOUSE
UR.2 HOUSE
MEADOWOOD HOUSE
INSIDE-OUT HOUSE
HORIZON HOUSE
GUEST HOUSE
BLUE MOON RANCH
NEAR FAR HOUSE

ADU

PUBLIC

PITKIN COUNTY LIBRARY
CARBONDALE LIBRARY
WAGNER PARK
RED BRICK ARTS CENTER
street FURNITURE

MULTI FAMILY / MIXED USE

LIVE-WORK
SUN MICROSYSTEMS
ABC ECOLOFTS
Aces housing

 

 

CONTACT
PROFILE
PRESS
NEWS
PROJECTS