wagner park

Project: Wagner Park Edge - performance space, exhibition pavilion, clock tower, sports overlook, public restrooms, mall phone kiosks, and parks storage.

Location: Mill St. Mall and Cooper St. Mall intersection. Aspen, Colorado

Owner: City of Aspen

Cost: $1,200,000

Structural Engineer: KL&A of Colorado Contractor: Roaring Fork Builders

Construction: Slab-on-grade, conventional framing, steel trusses, metal cladding.

Project Description: Wagner Park Edge is a built competition entry sited along the contiguous edge of a pedestrian mall and an urban park in downtown Aspen. Construction includes a clock tower, exhibition pavilion and ceremonial plaza. The project seeks to address several urban design goals while celebrating the notion of 'green theatre' in which construction and exhibition are interchangeable. The exhibition pavilion accommodates a graphic timeline of local history, touch screen monitors, a photovoltaic glass roof and public restrooms. The siting and articulation of these elements seek to increase the transparency between the mall and park, inscribe a 'gateway' function across the edge and mediate views of Aspen Mountain through varied glass effects. Community participation stressed the 'activation of public spaces.'

AIA Colorado West Honor Award 2002
Published: Architecture record september 2006 'selling the light of day'
AIA AIA Colorado Citation Award 2002
AIA Western Mountain Region Citation Award 2003
ASLA Honor Award 2003 ACEC Merit Award
2000 First Place City of Aspen Design Competition

 

RESIDENTIAL

ALTA SKI HOUSE
UR.2 HOUSE
MEADOWOOD HOUSE
INSIDE-OUT HOUSE
HORIZON HOUSE
GUEST HOUSE
BLUE MOON RANCH
NEAR FAR HOUSE

ADU

PUBLIC

PITKIN COUNTY LIBRARY
CARBONDALE LIBRARY
WAGNER PARK
RED BRICK ARTS CENTER
street FURNITURE

MULTI FAMILY / MIXED USE

LIVE-WORK
SUN MICROSYSTEMS
ABC ECOLOFTS
Aces housing

 

 

CONTACT
PROFILE
PRESS
NEWS
PROJECTS